Se întâmplă la pompă în România, chiar dacă ai crede că este imposibil: toți șoferi de mașini pe benzină și motorină trebuie să știe

de: Alexandru Puiu
28 07. 2023

Anul trecut, în România, în momentul în care valoarea de achiziție pentru carburant a explodat pe meleaguri mioritice, am intrat într-o spirală a scumpirilor pe toate fronturile, energie, alimente, servicii. Acum, realitatea este un pic altfel.

În această vară a anului 2023, la nivel European, România are a treia cea mai ieftină benzină și motorină. Singurele teritorii cu un carburant un pic mai accesibil decât la noi sunt Bulgaria și Malta. Potrivit datelor Comisiei Europene, Weekly Oil Bulletin, benzina costă, în medie, 1,353 euro pe litru în timp ce motorina costă 1,35 euro pe litru. Prețul conține toate taxele. Pentru context, merită avut în vedere că, marți, în această săptămână, a avut loc prima scumpire a carburanților de la Petrom, după aproape o lună.

Unde este cea mai ieftină benzină și motorină din Europa

Singurele teritorii care au carburant mai ieftin ca cel de pe meleaguri mioritice sunt Bulgaria și Malta. În țara vecină, de exemplu, un litru de benzină costă 1,295 euro, în timp ce motorina gravitează în jurul valorii de 1,249 euro. Avantajul Bulgariei și principalul motiv pentru care se află în această situație privilegiată are legătură cu faptul că materia primă, țițeiul, este mai ieftină, dar și taxele impuse de stat sunt mai mici ca la noi. Malta este un paradis fiscal, de aici și taxarea infimă a carburantului care se reflectă într-un preț de 1,34 euro la benzină și 1,21 euro pe litru la motorină, deși materia primă nu este mai ieftină.

La polul opus, cele mai scumpe țări sunt Olanda și Danemarca cu 1,9 euro pe litru la benzină și 1,66 euro pe litru la motorină. Franța este altă țară scumpă cu valori similare. Pentru context, valoarea medie în Europa este de 1,73 de euro pe litru la benzină, în timp ce motorina sare la 1,589 euro. În Austria, țara de unde provine OMV, proprietarul Petrom, benzina și motorina au aproape același preț, respectiv 1,58 euro benzina și 1,55 euro motorina.

Un lucru este însă sigur, pe bătrânul continent, cea mai mare parte din prețul unui litru de carburant merge la stat sub formă de taxe și accize, media europeană este de peste 50%. În Scandinavia ajunge la aproximativ 70%. În România vorbim de 55% care merge la stat. Prețul țițeiului influențează doar aproximativ 30% din prețul final de la pompă.